Jesli posiadamy zestaw który przedstawiłam w cz 1 to zabieramy sie do przyjemnej pracy  . Robimy piwo domowe

1. Należy zdezynfekować fermentor  pirosiarczynem potasu lub sodu.

 

2. Nastepnie do garnka z ciepła woda wkładamy puszke z koncentratem na około 10 minut


3. Do garnka wlewamy około 2-3 litry wody którą doprowadzamy do wrzenia nastepnie wsypujemy  glukoze lub ekstrakt słodowy. Mieszamy do momentu rozpuszczenia sie ekstraktu.4. Kiedy stwierdzimy ze mamy  ekstrakt rozpuszczony dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.

5.  Do wcześniej zdezynfekowanego pojemnika wlewamy około 20 l wody następnie dodajemy roztwór który przygotowaliśmy. Sprawdzamy temperature jesli temperatura jest w granicach 21-27 ° Cdodajemy drożdże:

Można to zrobić na trzy sposoby:

  • mozna suche drożdże wsypać  bezpośrednio do brzeczki
  • w 0,5 l przegotowanej i ostudzonej do temp. 20˚C wody rozpuść drożdże i po około godzinie wlac  do zbiornika fermentacyjnego
  • w 0,5 l brzeczki rozpuść drożdże i po godzinie kiedy  roztwór zacznie się pienić wlac  do fermentatora

6.  Na koniec fermentator szczelnie zamykamy i montujemy rurke która zalewamy woda  do połowy . Fermentacja  tra od 4-7 dni wszystko zalezy od temperatury roztworu.  należy dopilnować by temperatura brzeczki wynosiła 21-27 ° C . Fermentacja może sie nie rozpocząc kiedy w momencie dodawania drożdży roztwór był cieplejszy niz 28 ° C - drożdże gina jak równiez przy temperaturze poniżej 20  ° C fermentacja może sie nie rozpocząć zakładajac że przy koncentratach sa drożdże górnej fermantacji.

Czekamy 7 dni i zapraszam do cz3