Słownik piwowara:

Brzeczka – „baza” piwa – roztwór ekstraktu słodowego i chmielowego w wodzie. W brzeczce mogą się także znaleźć surowce pomocnicze i wzbogacające smak piwa – cukier, glukoza, syropy owocowe, mody, itp.)

Dekatenacja – zlewanie znad osadu. Operacja przelewania przefermentowanego piwa z fermentora głównego, znad osadów, do drugiego fermentora, za pomocą wężyka.

Dekokcja - metoda zacierania polegająca na odlaniu i zagotowaniu w osobnym kotle 1/3 zacieru. Następnie zagotowany zacier przelewany jest do bazowego w celu gwałtownego podniesienia temperatury. W zależności od ilości powtórzeń, wyróżnia się system jedno, dwu i trójwarowy.

Fermentor – zbiornik, w którym przebiega proces fermentacji. W domowych warunkach jest to zwykle duże plastikowe wiadro z pokrywą lub szklany gąsior.

Fermentacja główna – pierwszy etap fermentacji, w którym brzeczka zamienia się w tzw. zielone piwo. Pierwszy etap fermentacji głównej to tzw. fermentacja burzliwa, podczas której na powierzchni brzeczki może pojawiać się spora ilość piany.

Próba jodowa – test pozwalający na sprawdzenie zawartości skrobi w zacierze. Do próbki zacieru dodaje się kroplę jodowego wskaźnika skrobi. Jeśli nie zmieni on koloru, to znaczy, że cała skrobia została rozłożona i można przystąpić do kolejnych czynności (podgrzewanie, filtrowanie, itd.).

Refermentacja – proces fermentacji przebiegający najczęściej w zamkniętych butelkach. W procesie tym następuje nagazowanie piwa, czyli nasycenie go naturalnym dwutlenkiem węgla.

Rehydratacja – operacja moczenia suchych drożdży piwnych, ułatwiająca start fermentacji.

Śrutowanie – rozdrobnienie słodu w taki sposób, by łuski zostały rozerwane, a same ziarna pokruszone.

Warząchew – łyżka, a raczej łycha, piwowara.

Warka – jedna porcja piwa, warzona przez piwowara (zwykle około 20L).

Zacieranie – przygotowanie brzeczki – podgrzewanie ześrutowanego słodu w wodzie.

Zielone piwo – młode piwo, po fermentacji głównej, ale przed refermentacją w butelkach i leżakowaniem.

 

 

 

 

 

 

Źródło: „Jak warzyć piwo” – Ziemowit Fałat; Wikipedia