Kilka powodów dla których warto pić piwo domowe .

Ale pamietajmy piwo należy pić z umiarem wiecej nie znaczy lepiej .

 

1. Zwiększa długość życia 

Badania przeprowadzone na zlecenie USDA (amerykański departament rolnictwa) dowodzą, że sporadyczne picie piwa zwiększa długość życia. Anonimowa osoba której opinia została zawarta w raporcie stwierdza, że „picie piwa podnosi również jakość życia i sprawia, że ludzie są bardziej szczęśliwi”

2. Piwo lepsze niż wino 

Ciśnienie tętnicze krwi jest niższe po spożyciu piwa niż wina. Dowodzą tego badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard University na ponad 70 000 kobiet w wieku 25-40 lat.

3. Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2

Ponownie naukowcy z Harvard University, tym razem na grupie około 38000 mężczyzn udowodnili, że zwiększenie spożycia piwa do około 1-2 szklanek dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 25%. Nie stwierdzono jednak aby dalsze zwiększanie spożycia miało jakieś pozytywne efekty

4.Piwo to witaminowa bomba 

Piwosze mogą się poszczycić średnio o 30% wyższym poziomem witaminy B6 niż osoby nie pijące i prawie dwa razy większym niż osoby pijące wino. Piwo jest też cenny źródłem witaminy B12 i kwasu foliowego.

5.Brak problemów z nerkami 

Fińscy badacze dowiedli, że regularne picie piwa wpływa pozytywnie na nasze nerki. Utrzymuje je w ciągłej pracy i zmniejsza o 40% ryzyko wystąpienia kamienicy nerkowej.

6.Piwo pomaga utrzymać zdolności intelektualne 

W 2005 roku przeprowadzono badania na 11000 kobietach w wieku starczym. Okazało się, że te które umiarkowanie piły alkohol były 20% mniej narażone na alzheimera i demencje starczą niż kobiety nie pijące. W dodatku w testach na inteligencje osiągały wynik, średnio 1.5 roku „młodszy”.

7. Redukuje ryzyko chorób serca 

W 2011 roku European Journal of Epidemiology opublikował wyniki badań przeprowadzonych na 200 000 osobach. Dowodzą one, że ryzyko chorób serca u osób pijących średnio 1 piwo dziennie jest mniejsze o 31% niż u osób nie pijących piwa w ogóle. Dzieje się tak z powodu podnoszenia poziomu HDL czyli tzw. dobrego cholesterolu. Niestety spożywając nawet naturalne domowe piwo w większych ilościach, zwiększamy ryzyko problemów z sercem.