Witajcie czas na butelkowanie 

 

Po 7 dniach kiedy widzimy ze fermentacja burzliwa dopiegła końca zabieramy sie do przelewania na fermentacje cicha jednak wczesniej czeka nas umycie butelek zdezynfekowanie i cały proces zlewania . Przydatne w tym momencie okaża sie sterylizator do butelek

 

 

dzieki któremu bez problemu zdezynfekujemy butelki nastepnie super sprawą jest suszarka do butelek

 

poniewaz po zdezynfekowaniu wystarczy  przełożyc butelki na suszarke aby były suche nie trzeba ich myć po zdezynfekowaniu.

Kiedy w miły przyjemnu sposób zdezynfekujemy i wysuszymy butelki to czas przejśc do fermentatora .

Do fermentatora aby było łatwiej i bez brudzenia butelek mocujemy do kranika  rurke do butelkowania

 

dzieki tej rurce bedzie nam łatwiej nalać bez obawy przelania poniewaz kiedy rurka opiera się o dno butelki piwo leci natomiast kiedy się nie opiera  przestaje sie lac . 

Kiedy zlejemy do butelek przed kapslowaniem wrzucamy np dropsy fermentacyjne zamykamy butelkę kapslem . Pozostawiamy butelki na 1 dzień w pomieszczeniu około 20 stopni natomiast później przenosimy np do piwniczki gdzie butelki spokojnie sobie leżakują . 

 

 

Po dwóch tygodniach mamy oto takie piwko

 

 

Na zdrowie

 

www.domowybrowarek.pl